“Thames Tower is so much more than just another smart office building. It distinguishes itself through the creative re-use of the skeleton of its predecessor, the huge contribution it makes to the public realm, and the refined purity of its architecture.” – RIBA Judges 2018

 

Awards

Winner RIBA South Awards 2018, RIBA Sustainability Award
Winner RIBA South Awards 2018, RIBA South Award
Winner BCO Regional Awards 2018, South of England & South Wales, Refurbished / Recycled Workspace
Winner OAS Development Awards 2018, Best Refurbishment / Regeneration outside Central London
Special Mention Architizer A+ Awards 2018, Commercial-Coworking Space
Finalist Blueprint Awards 2017, Best Non-Public Commercial Project
Winner Thames Valley Property Awards 2017, In-town Development of the Year
Winner Structural Steel Design Awards 2016

 

Thames Tower - Night View - Reading Architecture

The centre of Reading, in the heart of the beating central commuter square, Thames Tower announces itself, a vibrant, symmetrical, terracotta giant.  Taking Louis Sullivan’s Guaranty Building in Buffalo, New York – one of the world’s first skyscrapers – as inspiration, the pioneering refurbishment has established a new forward-thinking identity for the community of Reading.

 

Thames Tower Reading - Ground Floor Colonnade - Office Design / Refurbishment

The transformation has been remarkable. From a weary, obsolete 1980s office block it has been reinvigorated into an innovative, vibrant, contemporary workplace, attracting progressive companies looking for uplifting and thought-provoking premises.

Thames Tower Reading - Reception and Break Out Space - Office Design / Refurbishment

With a five-storey steel framed extension, an enlarged footprint on each floor and a striking re-cladding in terracotta, the red ochre hue of which takes cues from the surrounding Victorian brick buildings, the tower is certainly turning heads.

Thames Tower Reading - Facade - Office Design / Refurbishment

The office areas at Thames Tower have been designed to be occupier friendly, offering flexible tenant fit-out options, which enable tenants to change the layout of their space as their businesses evolve.

Thames Tower Reading - Floor Plate - Office Design / Refurbishment

At the top of the building the 267sqm communal space, ‘The Roost’, offers stunning views and has been designed to have the feel of a stylish members’ club enabling occupiers to utilise the space to meet, socialise, work away from their desks and host a range of amenities from entertainment and welfare to workplace functions.

The refurbishment has also hosted many community events, including coffee giveaways, well-being classes and ‘The Roost’ has provided valuable event space for the University of Reading and local businesses. This community integration has helped embed the building – which had been empty for some time – back into the fabric of the town centre.

The Roost Thames Tower Biophilic Design Terrace Nature Wellbeing Office Culture Event Amenity Space