THE CHARTER BUILDING

With floorplates of an acre and ceiling heights up to four metres, maximising the flexibility of layouts and providing visual interest within these huge volumes were critical to our re-engineering of this under-used 1980s development.

Our solution sees the introduction of a 100-metre long ‘street’ in the heart of the building, formed by enclosing the existing atrium. By varying the ceiling heights and providing pockets of space for waiting or meeting, we have created both amenity and interest, further enhanced by the ‘pop out’ boxes which cantilever at differing heights.

Office floors deliver contemporary working environments that encourage movement and fluidity, provide break-out areas and seating for collaboration, communication and creativity. This creates the ‘coffee shop workspace` feel that modern company’s look for and which help businesses attract and retain talent.

Externally the building has been transformed from a fully glazed box redolent of the period with a high-performance terracotta cladding, significantly improving environmental performance.

LocationUxbridge, UKYear2014 - 2016ClientLandid & Brockton CapitalCost£45.9 millionArea30,160 sq m / 324,630 sq ft (GEA)